5th Axis CGI

HOLE AXIS FOR X5.

64 posts in this topic

Linky:

 

On the off chance some of you have never heard about hole axis it is a free tool Verisurf gives away to all Mastercam users worldwide. It was developed by my boss Ernie Husted many years ago. There are also some free tools like minimum bounding box that will give you the smallest material for a paort and also create a WCS on it, and some free point making on surface tools with vector ability for 5 axis programming. If you have any questions or comments please post them up. Enjoy and thanks to Ernie for making them available. :D :D

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ron, has Pierce Point been added to the X5 addon yet?

The X4 Add-on has it, but Pierce Point had been left off the last X5 copy I downloaded

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nope it has not been added back it will be with the Reverse as well. I will keep you posted when it gets put back on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ron,

 

Everytime I used Screen Shot, X5 crashes immediately saying, "The application you were running has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience."

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just tried it in X5 and its working OK for me..

May be a video setting on the Windows Performance page ????

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have my Windows performance set to "Let Windows choose best settings"

 

I do not use any compatibility mode settings at all.

 

Works for me too

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have it set for "Adjust for Best Performance" with a Graphics: Desltop performance fro Windows Aero at 7.1 (the lowest sub-score)

 

When I have it on "Let Windows choose best settings", I get this error message:

 

Verisurf:

Could not create: (data path info)\DAD.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry, that is not allowed here ...

 

I get the error "Could not create: \\btlfilestorage\ ... \btl_temp_files\vepe6dow5f\dad.png" ATEMP directory is created with four files:

BNCI.BIN 0kb

tbstate.dat 51kb

DAD.png 0kb

lastchn.tmp 1kb

 

I have NVIDIA Quadro FX 4800 with updated drivers ...

I downloaded Verisurf for X5 from the download tab ...

When trying to save it and then run, it would not work ... had to RUN instead ...

 

Also, the Hidden Line icon converted all my solids to surfaces ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Also, the Hidden Line icon converted all my solids to surfaces ...
That is by design we use the surfaces as part of that function and take solids and convert them for that reason.

 

Are you administrator on have unrestricted access to certain folders on the computer that Verisurf and Mastercam reside in?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Are you administrator on have unrestricted access to certain folders on the computer that Verisurf and Mastercam reside in?

 

Yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a bunch of holes (surfaces). Hole Axis works great, but on 1 or 2 or 10 out of 100 it puts the point at the "bottom" instead of the "top" of the hole. I am pretty sure I must have done something differently while creating those holes, but I have no idea where to start looking. I did a dynamic analyze and the surface normals all point to the ID of the hole...

 

How does hole axis determine the top vs. the bottom of the hole?

TIA.

 

P.S. thanks to verisurf for this fantastic tool!

Share this post


Link to post
Share on other sites

It goes by the intersection of the surface and the cylinder representing the hole in the surface model. If it is to close of a pick to one surface then it will use that closest surface as where to place the point, line, and circle if all of those options are picked. When it doubt I use upper and lower on the line to make sure I have something to use for a toolpath.

 

HTH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Ron,

 

Thanks a lot for sharing the Verisurf program. Back when the initial Verisurf add-on for X4 was released, some people, including myself had problems with the post install. Strange artifacts from Verisurf made its way into Mastercam after the successful install such as when an error message would pop-up they would appear to come from Verisurf instead of Mastercam. Or, the Verisurf menu on the toolbar at the top would not show up until you moved the mouse over the title. A couple other strange things happened as well but I can't remember. In any event, a new add-on was released not long after that and it seemed to fix all these problems. Now, with the new X5 version you provided, it seems to do the same things again as did the X4 version. I was wondering if anyone else has seen any strange behaviour like this or can you recall what it was you did to fix these issues. I believe I obtained the download from the 3dgage site a long time ago, so I apologize if it is not the same download.

 

Thanks for any help and thanks again for the software,

 

U

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone out there know a workaround to get hole axis to put the point at the "top" instead of the "bottom" or the middle of the hole? (Or more likely what I may have done wrong). I created the purple surfs using revolve and the green holes (cylinders) using extrude. I put the file up on the FTP, in the X5 files folder named "HOLE AXIS"

 

Thanks to anyone willing to take a look.

P.S. Trying to get all the points to be at the OD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

It comes down to things sometimes you can not see in blanked surfaces. If the solution is closer to the other edge on complete surface it sometimes sees that. Just the nature of a solution.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Ron,:(

Is there any workaround that anyone knows of?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is there a new link for X5.

 

I just tried to download the file. The download worked but the verisurf does not.

Share this post


Link to post
Share on other sites

shoot me an email I would like to figure out what is going on. It should work.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow.. just noticed this thread... downloaded and installed the latest version..

Thanks for putting Pierce point back in :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tom so the link worked for you no problem?

 

Yes.. I use the link provided on the first post of this thread.

The install ran fine too..I just ran it over the top of the old install.. no issues at all

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

Join us!

eMastercam - your online source for all things Mastercam.

Together, we are the strongest Mastercam community on the web with over 56,000 members, and our online store offers a wide selection of training materials for all applications and skill levels.

Follow us