KartEnthusiast

Mastercam X9 HLE (Home Learning Edition) Crashing

Recommended Posts

Hello to whomever reads this,

 

       I am a student just beginning learn Mastercam. I am using Mastercam X9 HLE (Home Learning Edition) and it worked for a few weeks with no problem. Now it doesn't even open and directs me to the crash report message in the picture I uploaded. I have submitted the forms in the crash report twice and nothing happened. I have also tried uninstalling and re-installing it, but it still sends me to the crash report. Anyone have any advice on how to get it running again?

 

 

My sincerest thanks,

KartEnthusiast

post-65295-0-33811600-1444084926_thumb.png

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  Hello,

 

What are the specifications of your computer? What is your operating system, graphics card model, how much RAM do you have, etc.

 

One thing to try is to go to Windows Start > All Programs/Apps > Mastercam X9 Demo-HLE > Advanced Configuration, then look for Graphics Support and disable hardware acceleration.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm using an HP Pavillion g6 laptop. OS: Windows 7 Home Premium; Graphics Card: None; RAM: 4.00 GB (3.80 GB usable); System Type: 64-bit Operating System; CPU: Intel Core i3.

 

I tried disabling the hardware acceleration, and it still doesn't open.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

 

Try deleting your config file. For the HLE you should be able to find it here:

 

C:\Users\YourUsername\Documents\my mcamDemoHLEx9\CONFIG

 

The file you want to delete is mcamx.config

 

Let me know if that works!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you have any Windows updates pending? If so, install those and then see if Mastercam functions. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I seem to be having a similar problem with a laptop, MasterCAM opens but after I draw a couple of rectangles or any geometry, a notification comes up saying that the display driver has stopped responding and has recovered but all I can do is close mastercam.

 

specs are as follows

HP envy notebook

6th gen. I7

16GB RAM

Win 10

4 GB NVIDIA GTX graphics dedicated

 

I have tried disabling hardware acceleration (not that I should have to with these specs) but no difference.

 

This a brand new computer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Radical1,

 

Are you using Windows 10 home or pro?

 

Are there any updates for your Nvidia drivers available?

 

You may also need to update .NET framework to a newer version.

 

Finally, does your laptop also have integrated graphics in addition to the GTX card?

Share this post


Link to post
Share on other sites

My company just bought the mill essentials book and it came with the x9 home learning edition. I am trying to install it on my home pc, everything seems to install fine but when it launches it crashes instantly. In the log the crash says McUex:Mastercam raised an Unhandled Exception. Looking at the system requirements I have windows 7 home premium (requires professional) and my video card is an Intel G45/G43 (definitely not right), but would this cause the error I am seeing?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello 79rr79,

 

You might be able to get it to work by disabling graphics hardware acceleration.

 

One thing to try is to go to Windows Start > All Programs/Apps > Mastercam X9 Demo-HLE > Advanced Configuration, then look for Graphics Support and disable hardware acceleration.

If that doesn't work it's possible the computer isn't able to run X9, either due to the hardware or the operating system.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Radical1,

 

Are you using Windows 10 home or pro?

 

Are there any updates for your Nvidia drivers available?

 

You may also need to update .NET framework to a newer version.

 

Finally, does your laptop also have integrated graphics in addition to the GTX card?

 

Just an update to my issue, I found that the computer was running both onboard intel graphics AND NVIDIA graphics the NVIDIA graphics were not running MasterCAM, that is why the Intel graphics were crashing. I had to go to the graphics setup and use NVIDIA graphics all the time.

 

Thanks Daniel for the help.

 

Richard

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update on my problem

 

Installed a PNY - GeForce GT 610 2GB DDR3 graphics card and so far everything seems to be good.

Share this post


Link to post
Share on other sites

How do I get NViidia Geforce to run when using the MastercamX9 demo. My picture freezes or does respond any help i would be grateful

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Join us!

eMastercam - your online source for all things Mastercam.

Together, we are the strongest Mastercam community on the web with over 56,000 members, and our online store offers a wide selection of training materials for all applications and skill levels.

Follow us